Ilmalämpöpumpun asentaminen on luvanvaraista toimintaa

Ilmalämpöpumpun asentamiseen tarvitaan kylmäainepätevyys, eli asentajan tulee olla koulutettu henkilö, joka on rekisteröity TUKESin kylmäalan pätevyysrekisteriin. Tämän lisäksi ilmalämpöpumpun asentaminen esimerkiksi kerros- ja/tai rivitaloasuntoon vaatii yleensä taloyhtiökohtaisen luvan. Lupaprosessi ja käytännön asiat tulee selvittää osakkaan toimesta. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (TUKES) suosittelee, että ilmalämpöpumppu hankitaan sellaiselta yritykseltä, joka myy sekä laitteen että asennuksen ja tarjoaa tämän lisäksi laitteelle huolto- ja korjauspalveluja.


Sisäyksikön sijoittaminen

Ilmalämpöpumpun sijoittelulla on suuri merkitys toiminnan tehokkuuden kannalta. Sisäyksikkö tulee sijoittaa paikkaan, josta ilma pääsee kiertämään mahdollisimman vapaasti laajalle alueelle kuten esimerkiksi eteiseen, aulaan tai olohuoneeseen.

Ilmalämpöpumpun sijoittamista keittiöön kannattaa välttää, sillä rasva voi heikentää ilmalämpöpumpun tehoa nopeasti. Osassa ilmalämpöpumpuissa on takkatoiminto. Tämä toiminto levittää takasta saadun lämmön tehokkaammin ja tasaisemmin tilaan ilmalämpöpumpun avulla. Ilmalämpöpumppua ei kannata sijoiittaa takan tai muun lämmönlähteen välittömään läheisyyteen, sillä lämmönlähde voi häiritä ilmalämpöpumpun lämpötila-anturin toimintaa.

Seinään asennettavan ilmalämpöpumpun sisäyksikön yläpuolelle tulee jättää vapaata tilaa vähintään noin 5 cm ja lattiasta korkeutta olisi hyvä saada yli 2 metriä, jotta laitteen toiminta saadaan mahdollisimman optimaaliseksi.

Sähkötyöt

Ilmalämpöpumppu toimii sähköllä.  Perusasennus sisältää sähkönsyötön maadoitetulta pistorasialta tai turvakytkimeltä pintavetona, etäisyys max. 4 m. Sähkötöitä koskevat erillistarpeet hinnoitellaan tapauskohtaisesti (etäisyys, sähkövedot jne.).

Ulkoyksikön sijoittaminen

Ulkoyksikkö sijoitetaan ulos, ja se vaatii tilaa alapuolelleen vähintään 50 cm sulatusvesien (jään) kertymisen vuoksi. Yksikön etäisyyden seinästä tulisi olla vähintään 10 cm. Ulkoyksikön edessä täytyy tilaa olla vähintään 2 metriä. Kellari, ullakko tai pihavarasto eivät sovellu ulkoyksikön sijoituspaikaksi, koska ulkoyksikössä muodostuu vettä/jäätä, kun sitä käytetään huonetilan lämmitykseen talvella. Vettä voi ajoittain tulla runsaasti ja yksikön puhaltama ilma voi olla hyvin viileää. Nämä seikat on hyvä huomioida yhdessä asentajan kanssa, kun mietitään ulkoyksikön sijoittamista.

Asennusteline

Perusasennus sisältää seinätelineen ulkoyksikön asentamiseen. Mikäli halutaan esimerkiksi minimoida mahdolliset ulkoyksiköstä kantautuvat äänet, on mahdollista valita seinätelineen tilalle maa- tai sokkeliteline tai seinätelineen asennuskumien sijaan jouset. Maatelineen asennuksessa on huomioitava, että alustan tulee olla kova, painumaton ja routimaton. Alustaksi sopivat hyvin esimerkiksi betonilaatat, jotka on asennettu asennushiekan varaan. Muita sopivia alustoja maatelineen alle ovat muun muassa terassi, parveke, asfaltti ja pihakivetys.

Valikoimastamme löytyvät laitteet - tutustu tarjontaan

"Ilmalämpöpumput säästävät energiaa ja rahaa.


Ilmalämpöpumppu lämmittää asuintilat tehokkaasti ja hyvällä hyötysuhteella. Myös tilojen jäähdytys ilmalämpöpumpulla on edullista.

Kaikki Scanoffice Oy:n maahantuomat ilmalämpöpumput on tehty toimimaan Suomen ankarissa olosuhteissa. Ilmalämpöpumppu toimii kaikissa ulkolämpötiloissa, ja se on luotettava ja pitkäaikainen lämmönlähde pohjoisen koteihin. Mikä parasta, voit säästää öljy- tai suorasähkölämmitteisen asuntosi lämmityskuluissa jopa yli 50 prosenttia!"

"Ilmalämpöpumput lämmittävät jo yli puolta miljoonaa suomalaista kotia, eikä suotta.

Nykyaikaisen tehokas ilmalämpöpumppu vähentää merkittävästi lämmityskustannuksia ja lisää monin tavoin kodin asumismukavuutta. Parhaimmillaan ilmalämpöpumppu on sähkölämmitteisen kodin lisälämmönlähteenä, mutta sen avulla voidaan helposti ja edullisesti alentaa myös öljylämmitteisen talon lämpölaskua.

Energiatehokkaan ilmalämpöpumpun hankinta on hyvä ratkaisu ympäristönkin kannalta, sillä puolet sen tuottamasta lämmöstä syntyy uusiutuvalla energialla."

"Maailman suurin ilmastointilaitteiden valmistaja.

Vuonna 1991 perustetulla Greellä on kolmessa eri maassa yhteensä 14 tehdasta, joista valmistuu vuosittain yli 65 miljoonaa ilmastointilaitetta ja lämpöpumppua.

GREE-ilmalämpöpumput on testattu Suomen ilmastoon sopiviksi, joten voit käyttää ilmalämpöpumppua huoleti myös talvipakkasella sähkö- tai öljylämmityksen lisänä. Kesällä puolestaan se on tehokas ilmanjäähdytin ja ylimääräisen kosteudenpoistaja."