Huoltotyöt


Minkälaista huoltoa ilmalämpöpumppu tarvitsee?

Ilmalämpöpumppu tarvitsee säännöllistä huolenpitoa jotta sen teho pysyy hyvänä ja sillä olisi mahdollisimman pitkä käyttöikä. 

Mitä itse voin tehdä?

Imuroinnilla saa  likaa ja pölyä poistettua suodattimista. Kun tuulettimen ei tarvitse taistella likaa vastaan, niin sen teho on parempi ja käyttöikä pitenee.

Imuroimalla parikin kertaa kuukaudessa irroitettavat suodattimet sisäilmakin pysyy raikkaampana. Joitakin suodattimia voi myös varoen pestä.

Tarviiko muuta huoltotoimenpiteitä?


Aika ajoin ilmalämpöpumppu tarvitsee myös perusteellisemman huollon. Perusteellisen huollon kannattaa jättää ammattilaiselle tehtäväksi. Suosittavaa on, että perusteellisen huollon tekee kylmäaineluvat omaava henkilö. Tässä huollossa joudutaan irroittamaan komponentteja ja taivuttamaan kylmäaineputkia. Asentaja osaa myös tarkistaa toimiiko ilmalämpöpumppu sille tarkoitetulla tavalla.

Ulkoyksikkö

Ulkoyksikkö tarvitsee harvoin ammattilaisen huoltotoimenpiteitä. Tärkeintä on pitää lämpöelementit puhtaana lehdistä ym. lentävästä roskasta. Roskaa  kertyy yleensä ulkoyksikön taakse, sillä yksikkö ottaa korvausilmaa laitteen takaa.

Kylmäainehuoltotyöt tehdään ammattilaisen puolesta ulkoyksikön kautta, mutta nämä ovat harvinaisia huoltotoimenpiteitä.

Sisäyksikkö

Näyttääkö pumppusi tältä? Onko ilmavirta pahan hajuinen? Tuntuuko puhallus tehottomalta?

Tällöin on korkea aika tehdä sisäyksikölle kunnon pesu. Pesun kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi. Pesu edellyttää suojamuovien purkua ja komponenttien irroitusta jotta päästään käsiksi tuulettimeen saakka.

Kuinka usein tarvitsen kunnon pesun ilmalämpöpumpulle?

Kunnon sisäyksikön pesu tekee yksiköstä lian näkökulmasta lähes uudenveroisen.

Tarvittava huoltoväli riippuu siitä, onko laite pääsääntöisesti viilennys-, vaiko lämmityskäytössä. Sekä viilennys-, että lämmityskäytössä olevat laitteet tulisi pestä noin 2-4 vuoden välein ja pelkästään lämmityskäytössä olevat 5-8 vuoden välein. Liian tiheään laitteita ei kuitenkaan voi pestä.

Muuta huoltoa

Muissa laitteen toimintahäiriöissä ota yhteyttä huoltoliikkeeseen.